Poluvreme utakmice u gostima

Kada sam dolazila ovde mislila sam da ću pre svega odmoriti od dinamike života u Beogradu. Mislila sam da ću odmoriti od sebe. Mislila sam da ću ovde naći odgovore o svojoj budućnosti. Mislila sam da ću naći čarobni štapić. Mislila sam da sam svesna odricanja koja ulažem u ovaj izazov. Mislila sam da su benefiti veći i da je odluka isplativa. Mislila sam da će mi prethodna iskustva biti od koristi. Mislila sam da će biti lako. Nesvesno sam krenula u beg od problema koji su me u Beogradu tištili. Nesvesno sam krenula u beg od sebe i svedoka svojih grešaka.

Sve faze tuđine su tu – honeymoon, adaptacija, nostalgija, raskršće, ponovno rađanje.

Jednog jutra sam se osetila drugačije, mislila sam da sam adaptirana. Pa pomislih to je do naspavanosti, moram da izgradim ritam spavanja. Moram zdravije da se hranim i više tečnosti da unosim. Moram da se očistim od rekreativnog pijenja alkohola. Moram više da hodam i da iskoristim čist vazduh i još čistije parkove. Moram da iskoristim vreme da postavim svoj posao na noge. Moram da nastavim sa psihoterapijom. Moram da raščistim sa prošlošću. Moram da održavam kontakt sa roditeljima, prijateljima i dečkom. Moram da napravim planove za budućnos, kratkoročne i dugoročne. Moram više da slušam muziku i gledam filmove. Moram da položim vožnju. Moram da se javim društvu koje ovde živi i da ih vidim. Moram da dočekam rođendan, Novu godinu i Božić sa mojima preko video poziva. Moram da pošaljem čestitke svim važnim ljudima. Moram da izguram ovo do kraja. Moram da nađem doktorske ili neki drugi način da se vratim ako budem želela. Moram da skupim pare da otplatim auto i telefon kada se vratim. Moram odavde da vratim sve druge dugove pre nego što se vratim. Moram da kupim to i to i to. Moram da ostanem zdrava. Moram da pišem blog. Moram da objavljujem fotke. Moram da budem smirena.

Onda mi je terapeutkinja mirno saopštila da “to ti je bila tenziona migrena”.
Ispostavilo dobrim što sam ponela kremu za herpes i mast za impetigo. 
U najkraćem, svi strahovi koje sam ponela sa sobom, ovde su se ostvarili. I hvala im.

Mogla bih ja sada se hvalim da sam videla San Dijego, LA, Hundington Beach, Laguna Beach, Long Beach Corona Del Mar… da sam tu već 43 dana, da sam prepešačila preko 200.000 koraka, da sam vratila 98% dugova i da sam skoro pa prikupila novac za otplatu auta i telefona, da sam poplaćala sve tekuće beogradske račune, da sam kupila trte i mrte, da sam rešila stambeno pitanje povratka, da sam napravila neke od najlepših fotki u dosadašnjem životu, da sam osvojila Tihi okean, da sam poslala preko 20 čestitki, da sam videla drugaricu, da sam upoznala inspirativne ljude, da jedem kvalitetno, sam popila svega 4 piva, da sam pogledala par dobrih filmova, da sam proslavila rođendan, Novu godinu i Božić sa mojima, da uspešno radim oba posla, da stižem i da uživam, da sam zavolela tišinu… Mogla bih i da se požalim kako nemam petlje da vozim bembaru koja mi je ovde na raspolaganju pa samim tim ni da položim vožnju, da sam za sada odustala od doktorskih i povratka ovde, da sam imala krize u svim odnosima, da me trese anksioznost, da prokrastiniram svakodnevno, da se mučim i da se plašim povratka u jednakoj meri u kojoj se borim za opstanak.

Mogla bih sve to da nisam uz pomoć štapa (psihoterapije) i kanapa (podcasta) spoznala da:

  • Sve češće uspevam da budem u sadašnjem trenutku (psihički, fizički i emotivno);
  • Sve jasnije razaznajem svoje potrebe (fiziološke, društvene i luksuzne);
  • Sve uspešnije postavljam granice (poslovne, prijateljske, porodične i partnerske);
  • Sve otvorenije i mirnije gledam u oči svojim grehovima, porocima i strahovima;
  • Sve više volim sebe i popunjavam bazičnu nesigurnosti ljubavlju i razumevanjem;
  • Sve mirnije preuzimam odgovornost za sebe i svoje postupke;
  • Sve lakše praštam sebi i drugima, otpuštam viškove i oslobađam emocije.

I odjednom, nema više gorčine i srdžbe. Zamenile su ih nada, nežnost i uzbuđenje.
Nada da u drugom poluvremenu neće doći do preokreta Sebe nad Sobom.
Nežnost za sebe ukoliko se ispostavi da sam se u određenoj meri samoobmanula.
Uzbuđenje za sve dalje izazove koje mi život donosi i koje ja svojim izborima sledim.

One thought on “Poluvreme utakmice u gostima

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s