srećan rođendan lepa glavo

Poslednji deo mog poklona je ispunjenje želje koju si danas napisao, a koju sam čula pre 15-ak dana u nekoj vlažnoj noći, dok sam se vrtela po krevetu i čvrsto stiskala oči pokušavajući da spavam na silu, po prvi put jasno i bez oklevanja. Osetila sam. I bilo je bolno, ali olakšavajuće.

Do te ponoći kada ću pustiti ovog zadnjeg svitca prema tebi i nestati, žurim da ti stavim na list papira nešto zahvalnosti i želju u vidu mašte koja će se ostvariti ako u nju verujemo.

Hvala ti što si Čovek.
Uvek kada mi uđe Čovek u život, zbunim se i zgrčim.
Pa se osećam i zahvalno i nekompetentno. Jer nisam ti možda rekla, živim u osećanju da sam monstrum koji vazda pokušava da se upaše u kalup čoveka, ali i kada se udenem na silu ponekad, izletim kao feder iz hemijske olkovke, sa sve poklopcem, i ne mogu da se pronađem dugo. Kažu ljudi, kako zračiš tako privlačiš, ili da jedni druge zaslužemo, a ja sve mislim da vazda srećem ljude kojima nisam dorasla, kao podsticaj za dalji rast i stalnu priliku za popravni. Jer šta ako se sutra sretnemo na nekom semaforu, valja biti ponosan na svoj proces sazrevanja i napretka, a ne sagnuti glavu i odlutati povijenog repa. Podstičeš me da rastem i to je čarobno.

Hvala ti što si Dobar.
Malo mi znamo o dobroti i ne bih se usudila da je definišem rečima, ali supermoć koju sam sa decom razvila i koju negujemo, pomaže mi da je jasno kao dan vidim I snažno osetim. Ako bih tvoju dobrotu opisivala kroz neke supermoći koje sam videla i osetila da imaš, to bi glasilo ovako – dobronameran, neiskvaren, nežan. Kao ugrožena vrsta neophodna za opstanak sveta. Čuvaj to kod sebe, molim te, ne odriči se.

Hvala ti što si Hrabar.
Ne bih rekla da si neustrašiv, jer mi se čini da prepoznajem iste elemente strahova kod oboje. Ali odlika hrabrog je da strah registruje kao upozorenje, i nastavi da dela u skladu sa intuicijom. O tvojoj hrabrosti bih mogla naširoko, ali je verovatno jedino važno da kažem da će se isplatiti.

Želim da si Srećan.
Sinoć kada smo ti ostavile poklon u dvorištu, rekla sam joj “možda je sad kod neke…”
I želim da verujem da si bio, ili ako nisi, da ćeš već sutra biti. Kod neke koja ume mekše da grli, koja se ne snebiva da ljubi, koja se ne plaši ni tvojih ni svojih strahova, koja će ti se diviti uživo i bez cenzure, koja će smeti da ti prizna da pališ varnice dodirima i očima, koja neće svoje prisustvo naplaćivati primedbama i brecanjem, koja će pored tebe plakati od sreće, a ne zbog neigovorenih nežnosti koje formuliše dok te gleda kako spavaš, neke emocionalno neosakaćene, koja te inspiriše, koja te nadahnjuje, koja ti pogledom budi maštu i nesputanost, koja neće alkoholom da anestezira osećanja i izaziva svoju slobodu pokreta, koja će ti pružati u krevetu makar trista puta više od mene, koja će te uhvatiti za ruku i odvesti do druge planete.

Želim da si Voljen.
Da se voliš I da si okružen ljubavlju. Gde živi ljubav tu je i zdravlje, radost, lakoća postojanja. Gde je ljubav tu je tebi mesto rezervisano, samo nemoj da odustaneš od traženje svoje rezervacije u polupunoj sali.

Više se ne nadam. Otpustila sam sve nagutano i puštam te. Ali znaj da ću, po potrebi, biti tu, uvek. Jer onog dana kada smo birali fotke za ram iz Ikee, tamo negde otprilike dok sam izgovarala kako je ružna slika sa Ajfelovim tornjemm na zidu neznajući da je od sestre, shvatila sam da bih mogla iz najsrećnijeg braka da izađem samo da bih osetila tvoj prst na članku ispod ribok čarape i pravila se da mi ništa posebno nije doručak koji si napravio i da neću da operem sudove i neću da se ljubim. I da, slagala sam da sam bila sa Igorom, da sam se ljubila sa violinistom, da je Stefan zanimljiv, da me tangira što se Srđan vratio u Beograd… Bio si jedini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s