mentor

E ovog čoveka nije lako opisati, odmah da kažem.

Već godinama pričam da mi je potreban životni mentor, jer sam neobuzdani kampanjac koji uvek ima nekoliko paralelnih planova koji se ne daju uklopiti i to me stvarno jako umara. Uklopim sve na kraju, ali bukvalno na Kraju.

Kada sam upisivala master studije vodila sam se pogrešnim motivima, a to inače jako osuđujem. Vratila sam se iz Litvanije (čitaj: pala sa Marsa), anksiozna, skoro depresivna i užasavala me je pomisao da na nečije pitanje “Šta sada radiš?” odgovorim “Ništa”.

Program je delovao okej. Po opisu koji nisam do kraja ni pročitala. Razmišljala sam o tome kakav bih utisak imala o nekome ko bi mi rekao da je Master obrazovnih politika. Mislila bih WOW!

Upisala, pohađala predavanja takva anksiozna (to su mi bili jedini izlasci iz toplog stana koji sam delila sa mamom), neretko plakala na predavanjima jer nam je država žalosna, a obrazovni sistem je kolateralna šteta ovog i svih prethodno vođenih politika, ali odslušala sam sve. Nisam znala kojom bih se temom bavila. Dualno obrazovanje se činilo zanimljivim, ali sam dupli strelac pa mi je brzo dosadilo, to sam već istraživala i polagala ispite sa tom temom…

Predškolsko obrazovanje! To ću istraživati u Kaliforniji dok budem živela tamo. Samo mi još mentor treba. Hoću njega ili nikoga. Nisam razmažena, čini vam se. On kaže, javite se toj i toj, ja kažem “ne”, kaže onda tom i tom, ja kažem “ne”. I on pristane. Nikada nije priznao da se pokajao.

Razvlačim master tri godine. Ne radi mi se. Menjala temu, pristup, stav, sve. Kad god se nađemo on ima snažniju motivaciju od mene ili se makar tako predstavlja. Očajna sam. Kud nisam uzela nekog slabijeg mentora pa da odustanem?

To je čovek koji će istražiti temu koja nema veze sa njegovom strukom i ekspertizom… Kog ćete češće viđati na TV ekranu nego na ulici, koji ima svoju porodicu, hobije… Čovek koji će vas podići na krkače verbalno i reći neverbalno “vidi kolicki je svet, šta imaš da mu poručiš? Ti to možeš!”

I koji će na vašoj odbrani reći “Njen entuzijazam se možda ne primećuje kroz izlaganje i prezentaciju, ali u našoj konverzaciji je on bio neupitan” i lobiraće da dobijete 9 kao podsticaj za dalje akademske podvige.

To je divnoljud broj 3.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s